Πώς πληρώνομαι μετά από κράτηση;

Μετά την εφαρμογή του νόμου 5073/2023, κάθε κράτηση επιβαρύνεται με φόρο παρεπιδημούντων στο 0.5% του ποσού κράτησης. Αυτό το ποσό αφαιρείται από το τελικό ποσό κράτησης, ώστε η Guesteasy να μην λαμβάνει ποσοστό από αυτό, καθώς αποτελεί φόρο που ο δικαιούχος του εισοδήματος οφείλει να αποδώσει αυτούσιο.

Λόγω αυτής της αλλαγής, το αυτόματο payment routing από την πλατφόρμα της Airbnb δεν είναι πλέον εφικτό, καθώς η ποσόστωση και η δρομολόγηση εφαρμόζεται στο συνολικό ποσό και όχι στο συνολικό μείον τον φόρο παρεπιδημούντων. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές από την Airbnb δεν θα εκτελούνται πλέον αυτόματα και ολόκληρο το ποσό θα φτάνει στον λογαριασμό του δικαιούχου δίχως να εκτελείται η αυτόματη δρομολόγηση της airbnb.

Για οικίες που διαχειριζόμαστε με το μοντέλο μέσω μισθωτηρίου

Το σύνολο του ποσού μίας κράτησης φτάνει στον τραπεζικό λογαριασμό της guesteasy. Οι πληρωμές θα τακτοποιούνται εν συνόλω τους στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα μετά τις 20 του τρέχοντος.

Παρέχουμε τις εξής επιλογές για τις πληρωμές κρατήσεων:

  1. Προεπιλεγμένες πληρωμές: Τα ποσά κρατήσεων του μήνα, που σας αναλογούν, μεταφέρονται στο IBAN σας, μέχρι το τέλος κάθε μήνα, στο σύνολό τους.

  2. Πληρωμή μέσω μεταφοράς IRIS: Εάν επιθυμείτε να γίνεται η πληρωμή σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το IRIS, εφόσον το ποσό δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τις μεταφορές IRIS από την τράπεζά σας για το ΑΦΜ σας ή τηλέφωνό σας και να μας αποστείλετε σχετικό email ενημερώνοντας μας για την ενεργοποίηση της σύνδεσης.

  3. Πληρωμή σε λογαριασμό PAYPAL: Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής του ποσού σε λογαριασμό σας PAYPAL ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

  4. Πληρωμή σε IBAN πριν το τέλος του μήνα: Αν επιθυμείτε άμεση πληρωμή και το ποσό υπερβαίνει τα 500 ευρώ, (ή δεν διαθέτετε IRIS), η προμήθεια της τράπεζας για τη μεταφορά του ποσού βαραίνει εσάς, τον δικαιούχο του ποσού. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να μας αποστείλετε αίτημα άμεσης πληρωμής ποσού στο email της guesteasy.

Για οικίες που διαχειριζόμαστε με το μοντέλο co-host

Στο μοντέλο διαχείρισης co-host, δικαιούχος του εισοδήματος είναι ο ιδιοκτήτης της οικίας. Το σύνολο του ποσού κράτησης φτάνει μετά την αποδέσμευση αυτού από την εκάστοτε πλατφόρμα στον δικό του τραπεζικό λογαριασμό. Στο τέλος του μήνα ο ιδιοκτήτης οικίας μεταφέρει το ποσό που αντιστοιχεία στην υπηρεσία της guesteasy στο σύνολο των κρατήσεων αυτούσιο σε έναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, IRIS ή PAYPAL λογαριασμούς της. Για το σκοπό αυτό ο ιδιοκτήτης λαμβάνει σχετικό email με ειδοποίηση πληρωμής και σχετικές πληροφορίες.

Πότε αποδεσμεύουν οι πλατφόρμες πληρωμές μίας κράτησης

  • Airbnb: 24 ωρες μετά το checkin του επισκέπτη σας, το σύνολο του ποσού της κράτησης αποδεσμεύεται από το κανάλι και το ποσό αποστέλλεται στον λογαριασμό του δικαιούχου εισοδήματος

  • Homeaway group: 48 ωρες μετά το checkin του επισκέπτη σας, το σύνολο του ποσού της κράτησης αποδεσμεύεται από το κανάλι και το ποσό αποστέλλεται στον λογαριασμό του δικαιούχου εισοδήματος

  • Expedia: 24 ωρες μετά το checkin του επισκέπτη σας παρέχεται εικονική χρεωστική κάρτα η οποία μπορεί να χρεωθεί το ποσό κράτησης μέσω POS από τον δικαιούχο του εισοδήματος

  • Booking.com: 7-10 εργάσιμες ημέρες μετά την ημέρα του checkout το ποσό κράτησης μεταφέρεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εισοδήματος

Last updated